Jest oficjalne stanowisko FINA w sprawie polskiego pływaka

Napisał Adam Osiński sobota, 17 sierpień 2013. Aktualności

Jest oficjalne stanowisko FINA w sprawie polskiego pływaka
fot. Adam Osiński/plywanie.pl

Na oficjalnej stronie internetowej Światowa Federacja Pływacka (FINA) podała informację dotyczącą polskiego pływaka.

W badaniu przeprowadzonym 15 czerwca 2013 roku podczas mistrzostw Polski w Olsztynie u zawodnika Śląska Wrocław Jakuba Jończyka wykryto zabronioną substancję - metyloheksaminę.

Jakub Jończyk w Olsztynie wywalczył dwa medale - złoty na 50m stylem grzbietowym i srebrny na 100m stylem grzbietowym oraz zapewnił sobie prawo startu w mistrzostwach świata w Barcelonie i Uniwersjadzie w Kazaniu.

Komisja Dyscyplinarna Polskiego Związku Pływackiego nałożyła roczną karę na zawodnika, poczynając od 15 czerwca 2013 roku.

Jończyk trenuje w Stanach Zjednoczonych, metyloheksamina znalazła się w odżywkach, które przyjmował zawodnik.

Poniżej znajdziecie naszą rozmowę z Jakubem Jończykiem tuż po czerwcowych mistrzostwach kraju w Olsztynie.

O Autorze

Adam Osiński

Odpowiedzialny za wszystko to, za co nikt inny nie chce odpowiadać ;) Oprócz tego zajmuje się przygotowywaniem aktualności, wywiadów oraz materiałów wideo. Amatorsko wykonuje zdjęcia na stronę. Do jego zadań należą kontakty z partnerami serwisu, nawiązywanie współpracy oraz prowadzenie kanałów social media.

Nasi Partnerzy